Siirry sisältöön

Paikka jokaiselle

Värikkäitä piirroshahmoja, erilaisia esteellisyyksiä erottuu, mm- pyörätuoleja.
Vammaisalan työntekijöiden moninaisuus on parhaimmillaan voimavara, joka rikastuttaa palveluita ja edistää asiakkaiden hyvinvointia. Ala tarjoaa erilaisia työtehtäviä ja mahdollisuuksia monenlaisille ihmisille taustasta riippumatta. Työn ytimessä on rinnalla kulkeminen ja mielekäs yhdessä tekeminen, joka pohjautuu asiakkaiden mieltymyksiin. Vammaisalan työssä jokainen voi kehittää omaa osaamistaan sekä halutessaan edetä työpoluilla.

Monenlaisia asiantuntijoita tarvitaan

Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla -hankkeen työryhmän helmikuisessa etäpalaverissa keskustelimme siitä, mikä meidän mielestämme tekee vammaisalasta niin ainutlaatuisen ja merkityksellisen. Palaveri tarjosi meille mahdollisuuden kuunnella, oppia muilta ja jakaa myös omia kokemuksiamme sekä ajatuksiamme vammaisalasta. Tunnelma kokoontumisessa oli odottava ja intoa täynnä – virtuaalisia kädennostoja puheenvuoron pyytämiseksi kertyi nopeasti jonoksi asti.

Keskustelua johti ajatus, että vammaisala sopii monenlaisille ihmisille. Kun vammaisalan työntekijöillä on erilaisia taustoja ja elämänkokemuksia, he voivat tuoda mukanaan uusia näkökulmia ja ideoita arjen toimintaan.

Esimerkiksi lähihoitaja osaa kertoa kinestetiikka-koulutuksensa perusteella avustamisen eri näkökulmista, sairaanhoitaja perehdyttää lääkehoidon kiemuroihin, yksi työntekijöistä nauttii asiakkaiden kanssa ruoanlaitosta, toinen luovan toiminnan ohjaamisesta ja toimintaterapeutti opastaa itsenäisen ruokailun mahdollistamiseen. Listaa voisi jatkaa ja monipuolistaa eri taustojen sekä vahvuuksien avulla lähes loputtomasti.

Erilaisille työskentelytavoille, koulutus- ja kulttuuritaustoille sekä persoonallisuuksille löytyykin mielestämme kaikille paikka vammaisalalta.

Vammaisalan työ ei ole pelkkää hoivaa, vaan usein se on myös vierellä kulkemista arjen ristiaallokossa. Se on asiakkaan tukemista siten, että hän voi elää omannäköistään elämää ja kokea uutta.

Vammaisalalla pääsee kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja kokemaan arjen hetkissä mieleenpainuvia kohtaamisia, joissa aitous on varmasti läsnä.  Vammaisalan työmahdollisuudet ovat vaihtelevia, sillä jokaisen asiakkaan arki on ainutlaatuista.

Asiantuntemus karttuu työtä tehdessä ja alalla tarjolla olevien lisäkoulutuksien kautta. Jatkokouluttautumiseen kannustetaan usein myös työnantajan puolelta, jos intoa työpolulla etenemiseen löytyy.

Moninaisuus on voimavara, jota tulee vaalia ja kunnioittaa

Vammaisalalla toimii jo tällä hetkellä asiantuntijoita (vai asiakastuntijoita) hyvin erilaisilla koulutus- tai kokemustaustoilla. Eri rooleissa toimivat työntekijät voivat parhaimmillaan hyödyntää omia vahvuusalueitaan ja luoda uudistuvan sekä innovatiivisen työyhteisön, joka on valmis kohtaamaan erilaisia haasteita ja etsimään niihin ratkaisuja yhdessä.

Monimuotoinen ja vahvuusperustainen työyhteisö pystyy todennäköisemmin vastaamaan erilaisten asiakkaiden tarpeisiin ja odotuksiin. Kun jokaisen työntekijän erilaisuutta arvostetaan ja kunnioitetaan, syntyy ilmapiiri, jossa jokainen voi tuntea itsensä hyväksytyksi ja arvostetuksi. Parhaassa tapauksessa sellainen työyhteisö on kutsuvampi myös laajemmalle yhteisölle, kuten vapaaehtoisille, asiakkaiden läheisille ja opiskelijoille.

Vammaisalan työntekijöitä ja opiskelijoita sekä heidän osaamistaan tulisikin arvostaa ja nostaa esille enemmän.

Työ moninaisten ammattilaisten sekä heidän osaamisensa arvostamiseksi ei missään nimessä ole vielä valmis. Tehtävää löytyy vielä myös työpaikkojen rakenteiden kehittämisessä.

Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla -hankkeen tavoitteena on lisätä alan vetovoimaa, työssä viihtymistä ja työyhteisöjen monimuotoisuutta erilaisin keinoin.

Nostamme esiin vammaistyönosaajia sekä pyrimme houkuttelemaan alalle uusia ammattilaisia. Kuulisimmekin mieluusti juuri sinun, vammaistyön ammattilaisen, ajatuksia vammaisalaan liittyen! Mitä vammaisalan työ on sinulle? Voit jakaa ajatuksiasi vastaamalla kyselyymme, tai olemalla meihin yhteydessä henkilökohtaisesti. Kaikki yhteydenotot ovat meille arvokkaita.

Kerromme näillä sivuilla hankkeesta ja sen toiminnoista, kokemuksista ja oivalluksista matkan varrella.

Koko hankkeen puolesta

Johanna Siitonen ja Tea Kairi

Ota yhteyttä!