Siirry sisältöön

Harjoittelijana hankkeessa

Värikkäitä piirroshahmoja, erilaisia esteellisyyksiä erottuu, mm- pyörätuoleja.
Saija-Maria Johansson opiskelee Diakissa ja on aloittanut harjoittelunsa UVVA-hankkeessa. Hankkeet tarjoavatkin opiskelijoille upeita mahdollisuuksia nähdä hieman erilaista puolta alan töistä.

Kuka olet ja mitä opiskelet Diakissa?

Olen Saija, hieman yli nelikymppinen, neljän lapsen äiti ja ensimmäisen vuoden sosionomiopiskelija Diakissa.

Miten päädyit UVVA-hankkeeseen harjoittelijaksi?

Suoritan opintoja hieman reippaammassa tahdissa, ja keväällä 2024 tuli ajankohtaiseksi etsiä sopiva paikka viimeiseen työharjoittelujaksoon. Olen työskennellyt vammaisalalla kohta 25 vuotta, työskentelen tälläkin hetkellä lähihoitajana. Työssäni ohjaan myös opiskelijoita, joista suuri osa on maahanmuuttajataustaisia. Sain tiedon, että kolmas harjoittelu olisi mahdollista suorittaa hankkeessa.

Tutustuin Diakissa oleviin hankkeisiin ja löysin UVVAn. Hanke oli kuin tehty minulle. Opinto-ohjaaja kannusti olemaan yhteydessä hankkeen projektipäällikköön, ja olen todella iloinen päästyäni mukaan juuri tähän hankkeeseen.

Kertoisitko hieman työtehtävistäsi hankkeessa?

Harjoitteluni aikana osallistun suunnitteluun ja PORTTI-valmennusten toteutukseen. Olen ollut mukana työpajoissa. Olen haastatellut henkilöitä ja kerännyt tietoa hankkeen sisältöön liittyen. Syksyllä suunnitelmissa on kirjoittaa pieni blogiteksti. Kehittämistoiminnan ideakin on jo mielessä. Odotan mielenkiinnolla, mitä Tea (projektipäällikkö) ja Essi (hankeasiantuntija) minulle keksivät.

Miltä hanketyö vaikuttaa?

En ole aikaisemmin osallistunut varsinaisesti hanketyöhön, joten koen saavani tästä paljon uutta. Se olikin syy, miksi harjoittelu hankkeessa kiinnosti niin paljon. Harjoitteluissa olisi hyvä kokeilla jotain uutta. Työhistoriani vammaisalalla on laaja, joten tämä oli selkeästi nyt uusi polku.

Hanketyö vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja olen nauttinut saadessani tutustua uusiin ihmisiin. Kokemusten kuuleminen ja ajatusten vaihto hanketiimin sekä maahanmuuttajataustaisten ihmisten (hankkeen kohderyhmä) kanssa on ollut paljon antava kokemus.

Millaisia ajatuksia sinulla on vammaistyöstä?

Vammaistyö on lähellä sydäntäni. Olen kasvanut tälle alalle, mallin ja ennakkoluulottomuuden olen saanut vanhemmiltani. Koen, että vammaistyöhön tarvitaan paljon uutta työvoimaa, uusia ammattilaisia, henkilöitä, jotka tekevät tätä työtä empatialla.

Vammaisilla henkilöillä on samat oikeudet kuin kaikilla muillakin. He ovat kuten sinä ja minä, he ovat vain hieman erityisempiä. Vammansa vuoksi he tarvitsevat toimintaansa toisen ihmisen tukea. Meillä vammaistyön ammattilaisilla on mahdollista tukea heitä arjen elämisessä, opiskelussa ja haaveidensa saavuttamisessa.

Vammaistyö on mielekästä ja työkenttä on laaja. Sosionomina on mahdollista työskennellä vammaistyössä esimerkiksi ohjaajana osana hoitotyötä, sosiaaliohjaajana, palveluohjaajana tai esimiestehtävissä. Suosittelen tutustumaan vammaistyöhön, saatat ihastua!