Siirry sisältöön

Podcast-työskentelyä Aino ja Oiva -taidelinjan kanssa

Sohvalla ja sohvan ympärillä iloista porukkkaa.
STEP-koulutuksen Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla -hanketyön kokonaisuuteen kuuluu vammaistyön verkkokurssin suunnittelu ja kehittäminen. Tuotamme podcast-jaksoja osaksi verkkokurssia ja otimme mukaan tuotantoon myös opiskelijat.

Pidämme olennaisena, että vammaiset henkilöt voivat olla mukana tuottamassa verkkokurssin aineistoja ja saavat samalla mahdollisuuden kertoa heille tärkeistä asioista. Olimmekin yhteydessä oppilaitoksemme Aino ja Oiva -taidelinjan vastuuopettaja Katja Kaulaseen.

Keskustelimme hänen kanssaan teemoista, joita verkkokurssilla tarvittaisiin ja jotka voisivat kiinnostaa keskustelun aiheena myös taidelinjan opiskelijoita. Suunnittelupalaverin jälkeen Katja esitteli teemat opiskelijoille. Katjan johdolla opiskelijat saivat valita heitä itseään kiinnostavimmat aiheet podcast-jaksoihin.

Ennen podcast-nauhoituksia ilmassa oli havaittavissa pientä jännittyneisyyttä, koska suurin osa osallistujista sai ensikosketuksen podcast-työskentelyyn. Rentoutimme tunnelmaa tutustumalla podcast-huoneeseen ja -laitteiston toimintaan. Teimme myös testinauhoituksia ja kuuntelimme niitä äänittämisen jälkeen. Oma ääni kuulosti monista hassulta. Oli mukava keskustella ajatuksista, joita oman äänen kuuleminen aiheutti.

Nauruakin meillä riitti. Mietimme, miten suu tulee pitää lähellä mikrofonia, mutta silti kylmää metallista mikrofonia ei saisi pussailla, vaikka muuten pussailu kivaa onkin.

Intoa ja tärkeitä teemoja

Kun aloitimme varsinaisten podcast-jaksojen äänityksiä, olivat kaikki osalliset innoissaan aloittamaan keskustelun omista aiheistaan. Keskusteluteemojen valinnan yhteydessä opiskelijat olivat jakautuneet pieniin ryhmiin. Jaksoissa keskustelun avaajana ja moderoijana toimi opettaja Katja tai ohjaaja Julia Josefsson.

Aiheiksi oli valikoitunut teemoja, jotka koskettavat meitä kaikkia. Podcast-jaksoissa pohdittiin taiteen ja kulttuurin merkitystä yksilön elämässä, mutta myös omana itsenä kohdatuksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksen merkitystä. Mahtuihan mukaan vielä kauhutarinakin, joka nostatti ihokarvat pystyyn meiltä muiltakin paikalla olleilta.

Nauhoitusten jälkeen tunnelmat olivat hyvät. Opiskelijat totesivat, että ei se ollutkaan pelottavaa tai jännittävää, vaan todella kivaa. Kysyipä joku sitäkin, milloin tehdään uudestaan podcasteja. Jos opiskelijoiden osallistaminen podcast-jaksojen tekemiseen oli rikastava kokemus heille, niin sitä se oli myös meille muillekin, jotka mukana olimme.

Teksti:

Tanja Ylhäinen, erityisopettaja, STEP-koulutus
Tiina Kuusisto, taideopettaja, STEP-koulutus

Aino ja Oiva -taidelinjan kanssa yhteistyössä tehdyt podcast-jaksot julkaistaan STEPcasteissa.  Nyt jo julkaistut jaksot pääset kuulemaan alta.

 

Muita UVVA-hankkeessa tuotettuja podcast-jaksoja